Glukozamin kot prehransko dopolnilo v svetu športa

Prehransko dopolnilo, ki se imenuje glukozamin, se uporablja za zdravljenje osteoartroze, vendar tudi preventivno proti obrabi hrustanca. Glukozamin je v zadnjem času vse bolj popularen tudi v svetu športa, med profesionalnimi športniki in rekreativci.

Kaj je glukozamin in zakaj ga jemljemo?

Glukozamin je aminosaharid oziroma aminosladkor. V telesu ga najdemo v telesnih tkivih, predvsem v vezivnem tkivu ter hrustancu. Je sestavni del celičnih sten, ter tudi beljakovin na celični površini in strukturnih molekul, ki celico držijo skupaj.

Najdemo ga tudi v naravi. Glukozamin se kot prehransko dopolnilo in zdravilo pridobiva iz hitina, dolgoverižnega saharida, ki ga najdemo v zunanjih skeletih lupinarjev. Proizvaja se tudi sintetično ter s fermentacijo žitaric.

Glukozamin ima zelo pomembno vlogo v človeškem organizmu in skrbi za:

Glukozamin se je izkazal kot zelo učinkovito zdravilo pri zdravljenju različnih oblik osteoartroze ter poškodb in bolezni sklepov. Uporablja se tudi za zdravljenje alergij, astme, nekaterih črevesnih bolezni, kroničnih bolečin hrbta in drugih, čeprav takšna uporaba ni dovolj podprta s študijami.
Z leti se nivo glukozamina v našem telesu zmanjšuje, kar posledično lahko povzroči slabšanje funkcij sklepov. Le to se lahko prepreči, ali vsaj upočasni z vnašanjem glukozamina. Ker njegov vnos v telo ni mogoč po naravni poti, ga jemljemo v obliki prehranskih dopolnil ali zdravil.

Glukozamin in šport

Redna telesna aktivnost ima številne pozitivne učinke na naše telo, vendar nam lahko nepravilna telesna vadba prinese več škode kot koristi. Med posledicami so npr. celo različne športne poškodbe.

Med najbolj pogoste športne poškodbe med drugimi sodijo tudi poškodbe sklepov, ki se včasih celo ponavljajo. Za njihovo zdravljenje, vendar tudi preventivno, se športnikom priporoča uporaba glukozamina v obliki zdravil in prehranskih dopolnil.Jemanje glukozamina ima številne pozitivne učinke pri zdravljenju športnih poškodb:

 
Z vnosom glukozamina se zmanjšuje tudi intenzivnost degenerativnega procesa sklepnega hrustanca.

Športniki glukozamin pogosto uporabljajo v kombinaciji s hondroitinom in MSM-jem. Kombinirana uporaba vseh treh skrbi za gradnjo in obnovo hrustanca, ter preprečuje njegovo razgradnjo, hkrati pa tudi lajša razna vnetja in bolečine, ko pride do njih.

Glukozamin kot zdravilo za osteoartrozo

Mednarodno društvo, ki se ukvarja z raziskavami osteoartroze in njenega zdravljenja priporoča glukozamin kot zelo učinkovito terapijo. Številne raziskave so pokazale, da glukozamin normalizira presnovo hrustanca pri osteoartrozi ter zmanjšuje bolečine in togosti, ki so posledica omenjene bolezni.

 

Navodila za uporabo glukozamina

Obstaja več načinov uživanja glukozamina: injekcijsko, transdermalno (mazila) ter oralno v obliki kapsul, tablet, tekočine in praška. Najbolj pogosto se uživa oralno.

Raziskovalci, strokovnjaki in zdravniki v primeru oralne uporabe priporočajo dnevni odmerek od 1200mg glukozamina na dan. Po posvetu s strokovnjakom, se lahko odmerek tudi poveča. Glede na to, da uporaba glukozamina ne povzroča hudih stranskih učinkov, se lahko uživa tudi več mesecev.

Zdravila in prehranska dopolnila, ki vsebujejo glukozamin je treba shranjevati pri temperaturi od 25 stopinj celzija in zaščititi pred vlago.

Kako varna je uporaba glukozamina?

Uporaba glukozamina je zelo varna, ker ga večina oseb odlično prenaša. Klinične študije niso pokazale nobenih resnih, nevarnih stranskih učinkov.Nekateri znanstveniki uporabo glukozamina odsvetujejo osebam, ki so alergične na lupinarje. Glukozamin se namreč večinoma pridobiva iz lupin morskih živali. Po drugi strani so določene raziskave dokazale, da glukozamin pridobljen na ta način nima dovolj alergenov, ki bi sprožili alergično reakcijo. Alergeni se ponavadi nahajajo v mesu in ne v skeletu lupinarjev.Jemanje glukozamina se ne priporoča niti med nosečnostjo in dojenjem, vendar zgolj zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov glede njegovega vpliva na telo v omenjenem obdobju.

1. Izberi prehransko dopolnilo
Vsebnost: Vsaka tableta vsebuje 595 mg glukozamina (v obliki kompleksa glukozaminijevega sulfata s kalijevim kloridom).

Sestavine: Glukozaminijev sulfat s kalijevim kloridom, vezivno sredstvo polivinilpirolidon, mazivo koloidni silicijev dioksid, sredstvo proti sprijemanju magnezijev stearat, obloga hipromeloza, barvilo titanijev dioksid, glicerol, olivno olje.

Uporaba: Zaužijte 1 tableto na dan z 2dl vode.
Shranjevati nedosegljivo otrokom, v dobro zaprti embalaži na suhem prostoru pri sobni temperaturi.

Opozorila: Večino glukozamina izolirajo iz morskih sadežev, zato lahko povzroči alergijsko reakcijo pri ljudeh z ugotovljeno alergijo na lupinarje in morske sadeže. Diabetiki naj se pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom.

Glukozamin 250

 • 250 tablet
 • 595mg glukozamina
 • uporaba: 1 tableta na dan
Cena: 57,90 €
Količina
Vsebnost: Vsaka tableta vsebuje 400 mg glukozamina (lupinarji) v obliki kompleksa glukozaminijevega sulfata s kalijevim kloridom, 100 mg hondroitina v obliki hondroitinsulfata (16%), 50 mg MSM-ja (metil sulfonil metana) ter 60 mg vitamina C.

Sestavine: sredstvo za zgoščevanje (mikrokristalinska celuloza), sredstvo proti sprijemanju (silikon dioksid, magnezijev stearat), predpremaz (hipromeloza polivinil alkohol), premaz (titanijev dioksid, hipromeloza, polivnil alkohol, polietilen glikol 4000, polidekstroza, talk).

Uporaba: Zaužijte 1 tableto na dan z 2dl vode.
Shranjevati nedosegljivo otrokom, v dobro zaprti embalaži na suhem prostoru pri sobni temperaturi.

Opozorila: Večino glukozamina izolirajo iz morskih sadežev, zato lahko povzroči alergijsko reakcijo pri ljudeh z ugotovljeno alergijo na lupinarje in morske sadeže. Diabetiki, doječe matere in nosečnice naj se pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom.

Glukozamin,hondroitin, MSM

 • 2x 60 tablet
 • 400 mg glukozamina
 • uporaba: 1 tableta na dan
Cena: 19,90 €
Količina
Vsebnost: Vsaka tableta vsebuje 595 mg glukozamina (v obliki kompleksa glukozaminijevega sulfata s kalijevim kloridom).

Sestavine: Glukozaminijev sulfat s kalijevim kloridom, vezivno sredstvo polivinilpirolidon, mazivo koloidni silicijev dioksid, sredstvo proti sprijemanju magnezijev stearat, obloga hipromeloza, barvilo titanijev dioksid, glicerol, olivno olje.

Uporaba: Zaužijte 1 tableto na dan z 2dl vode.
Shranjevati nedosegljivo otrokom, v dobro zaprti embalaži na suhem prostoru pri sobni temperaturi.

Opozorila: Večino glukozamina izolirajo iz morskih sadežev, zato lahko povzroči alergijsko reakcijo pri ljudeh z ugotovljeno alergijo na lupinarje in morske sadeže. Diabetiki, nosečnice in doječe matere naj se pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom.

Glukozamin 90

 • 90 tablet
 • 595mg glukozamina
 • uporaba: 1 tableta na dan
Cena: 17,90 €
Količina
Vsebnost: 100 ml gela z glukozaminom

Sestavine: voda, alkohol, glicerin, raztopina natrijevega hidroksida, akril/vinil isodekanoat, peg-40 hidrogenirano ricinusovo olje, D-glukozamin sulfat, imidurea, natrijev metilparaben/propilparaben/etilparaben, pekoča paprika, mentol

Uporaba: Nanesite tanko plast gela na boleče mesto in vtirajte v kožo, dokler se gel ne vpije. Nanos lahko ponovite do petkrat dnevno. Po uporabi roke temeljito sperite, razen, če gre za področje, ki ga želite zdraviti. Shranjevati nedosegljivo otrokom, v dobro zaprti embalaži na suhem prostoru pri sobni temperaturi.

Glukozamin gel

 • 150ml
 • gel z grelnim učinkom
 • uporaba: do 6 krat dnevno
Cena: 8,90 €
Količina
2. Pregled naročila
Količina Cena Popust Skupaj z DDV
  Osnova za DDV
  Znesek DDV
  Skupaj z DDV
  Poštnina:
  Za plačilo
3. Vnesite svoje podatke in izberite način plačila
Vnesite svoje podatke
Ime*
Priimek*
E-pošta*
Mobilni telefon*
Naslov*
Poštna številka* Pošta*
Opombe
Izberite način dostave
 • Pošta Slovenije (2,50 €)
 • Osebni prevzem (0,00 €)
Izberite način plačila
 • Plačilo po povzetju